Pet godina rada Državnog arhiva u Virovitici

Prošlo je pet godina otkako Državni arhiv u Virovitici djeluje kao samostalna institucija. Kako biste rezimirali razdoblje od njegova osnutka do danas?

– Nakon što je Vlada Republike Hrvatske 2008. godine donijela odluku o osnivanju Državnog arhiva u Virovitici, koja je u konačnici provedena u svibnju 2009., danas sa sigurnošću možemo reći da je arhivska služba u potpunosti zaživjela i na području naše županije. Prve dvije godine djelovanja bile su u znaku preuzimanja i razgraničenja arhivskog gradiva od naših susjednih arhiva; Državnog arhiva u Osijeku i Bjelovaru od kojih je preuzeta značajna količina gradiva. Nakon razgraničenja veliki dio arhivskog gradiva preuzimao se po službenoj dužnosti s „terena“, ali i na temelju darovanja privatnih stvaratelja.

Danas u Arhivu čuvamo 1.400 dužnih metara konvencionalnog arhivskog gradiva od preko 200 raznih stvaratelja, te 65.000 snimaka nekonvencionalnog mikrofilmiranog i digitaliziranog arhivskog gradiva. Osim toga s ponosom možemo reći i da svake godine bilježimo sve veći broj korisnika i istraživača. Samo je u prethodnoj godini obrađeno 2.536 zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, te izdano više od 3.000 ovjerenih preslika dokumenata, a prihodi od izdavanja te dokumentacije u najvećem dijelu ulažu se u razvoj informatičke i arhivske opreme, te programsku djelatnost Arhiva… (www.icv.hr)

Sva prava pridržana © 2023. - Državni arhiv u Virovitici

Skip to content