Otvorena izložba “Plemići i velikaši Virovitičke županije”

Povodom Dana Virovitičko-podravske županije u Gradskom muzeju Virovitica u četvrtak, 3. rujna svečano je otvorena izložba „Plemići i velikaši Virovitičke županije“, čiji je autor načelnik Odsjeka za starije i vojno arhivsko gradivo Hrvatskog državnog arhiva Ladislav Dobrica. U nazočnosti ravnateljice Državnog arhiva Virovitica Dijane Cenger, ravnateljice Muzeja Mihaele Kulej i ravnateljice Hrvatskog državnog arhiva Vlatke Lemić, izložbu je svečano otvorila zamjenica župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak.

Otvorenje izložbe, koju su organizirali Državni arhiv u Virovitici, Hrvatski državni arhiv i Virovitičko-podravska županija, upriličili su i djelatnici Virovitičko-podravske županije, djelatnici područnih Državnih arhiva i mnogi drugi posjetitelji. Svečano otvaranje uveličano je i kratkim ulomkom iz djela “Povijest grada Virovitice” profesora Rudolfa Horvata, kojeg je izvela Virovitička kazališna glumica Blanka Bart uz pratnju Maria Petrinjaka, učenika Glazbene škole Jan Vlašimsky, na gitari.

Izložba, na kojoj se osim povlaštenog staleža s područja Virovitičke županije, mogu vidjeti i grbovnice, darovnice, svjedodžbe o potvrđenom plemstvu, svjedočanstva o plemenitosti, na temelju kojih su plemići i velikaši s područja naše Županije u spomenutom razdoblju uživali određene povlastice, otvorena je do 10. rujna. (www.icv.hr)

DSC9094

Sva prava pridržana © 2023. - Državni arhiv u Virovitici

Skip to content