TJEDAN OBILJEŽAVANJA MEĐUNARODNOG DANA ARHIVA

Međunarodni dan arhiva – 9. lipnja – u svijetu se obilježava od 2008. godine, a u Hrvatskoj je prvi puta obilježen 2009. Navedeni je datum izabran u sjećanje na dan osnutka Međunarodnoga arhivskog vijeća (The International Council on Archives – ICA) 1948. godine. Ta je međunarodna stručna udruga posvećena učinkovitom upravljanju zapisima te očuvanju, zaštiti i korištenju svjetske arhivske baštine stručnom suradnjom arhivskih i drugih stručnjaka za upravljanje zapisima diljem svijeta. Arhivi stoga svake godine taj dan – a posljednjih nekoliko godina, također na inicijativu ICA – cijeli tjedan odgovarajućim programima nastoje sa svojim postojanjem i djelovanjem upoznati i senzibilizirati lokalne, područne i nacionalne zajednice u kojima djeluju, a Međunarodno arhivsko vijeće sveukupnu svjetsku javnost pokušava upoznati s arhivskom baštinom i suvremenim zapisima (koji će to također jednom postati), koji su povjereni na skrb arhivskim stručnjacima.

Međunarodni dan arhiva u Hrvatskoj se ove godine obilježava zajedničkom temom Digitalno naše svagdašnje koja je na tragu i korespondira s temom Međunarodnoga arhivskog vijeća: Jačanje arhivâ (Empowering Archives).

Tema je zamišljena kao okvir kojim se predstavljaju različiti sadržaji: prezentiranje digitaliziranih fondova i zbirki gradiva, promišljanje o digitalizaciji kao sigurnosnom i zaštitnom postupku, o digitalizaciji kao doprinosu dostupnosti, moguće i kao prisjećanje na početne pokušaje i pogreške te ukazivanje na posljedični napredak, predstavljanje raznosvrsnih virtualnih radionica, propitivanje pohrane i načina upravljanja digitalnim sadržajima, povezivanje digitaliziranoga gradiva sa značajnim događanjima/obljetnicama lokalne sredine ili pak ukazivanje na dobre primjere međuinstitucijske suradnje u tom kontekstu.

U nastavku pogledajte digitalnu programsku knjižicu s podacima o svim događanjima kojima arhivske i druge ustanove u Hrvatskoj ove godine obilježavaju taj dan.

MTA 2021 – Programska knjižica

Sva prava pridržana © 2023. - Državni arhiv u Virovitici

Skip to content