Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva u petak, 10. lipnja u dvorcu Janković u Suhopolju

Pozivamo Vas na obilježavanje Međunarodnog dana arhiva koje će se održati u petak, 10. lipnja 2022. godine s početkom u 18 sati u dvorcu Janković u Suhopolju.

Državni arhiv u Virovitici obilježit će svoj dan otvorenjem izložbe „Baština crkvenih arhiva na području Virovitičko-podravske županije“ te predstavljanjem povijesnog romana „Grof Janković“, kojeg će osobno predstaviti njegova autorica, Nada Prkačin, diplomirana novinarka, hrvatska ratna izvjestiteljica, autorica dokumentarnih filmova i novinarka HTV-ova TV kalendara, danas urednica i voditeljica na Laudato televiziji, uz predstavnike nakladnika – Zvonimira Despota, urednika i kolumnista Večernjeg lista i direktora nakladničke kuće Despot Infinitus d.o.o. te prof. Anite Katić, predsjednice Ogranka Matice Hrvatske u Požegi.

Na području Virovitičko-podravske županije postoji velik broj vjerskih zajednica čiji temelji sežu još prije početka osmanlijskih osvajanja, a mnoge se spominju već i 1334. godine u popisu župa Zagrebačke biskupije. Nakon protjerivanja Osmanlija, 1684. mnoge su vjerske zajednice obnovljene ili su osnivane nove. Ključnu ulogu u tim procesima odigralo je lokalno stanovništvo na čelu sa svećenstvom. Upravo su ovdašnji vjernici marljivim radom i teškim odricanjem podizali crkve koje su bile središte svakodnevnoga života seoskih zajednica. U arhivima gotovo svih vjerskih zajednica iz toga vremena čuvaju se vrijedni izvori koji svjedoče o njihovom nastanku, izgradnji te općenito djelovanju do današnjih dana. U tom smislu, izložba predstavlja crkvenu pisanu baštinu koja je nastala djelovanjem 19 rimokatoličkih župa i 2 pravoslavne crkvene općine na području Virovitičko-podravske županije. Njezin cilj je predstaviti i približiti baštinu crkvenih arhiva stanovništvu Virovitičko-podravske županije, kao i ostalim zainteresiranim osobama, istraživačima i znanstveno-kulturnim institucijama.

Povijesni roman Grof Janković roman je historiografske metafikcije koji nam odaje strast pisca prema povijesti kao nečem posve osobnom. U središtu narativa povijesna je ličnost – Josip pl. Janković od Pribida i Vućina (15.01.1780.-21.06.1861.) koji je ostavio u naslijeđe Park šumu Jankovac i istoimeni Vidikovac (koji su po njemu dobili ime), danas poznato odredište brojnih ljubitelja prirode, planinara i posjetitelja Papuka. Autorica, novinarka i književnica Nada Prkačin historiografske je elemente akumulirala iz arhivskih izvora, zbog čega je ovaj roman sjajan primjer primjene arhivskog gradiva u književnom stvaralaštvu. Predstavljanje Grofa Jankovića održat će se u novoobnovljenom dvorcu Janković u Suhopolju, također ostavštini hrvatske plemićke obitelji Janković, te jednom od mjesta radnje u romanu.

Sva prava pridržana © 2023. - Državni arhiv u Virovitici

Skip to content