O nama

Državni arhiv u Virovitici osnovan je temeljem Uredbe o osnivanju Državnog arhiva u Virovitici 16. listopada 2008. godine (NN 121/08), sa sjedištem u Virovitici, Trg bana Josipa Jelačića 24, a s radom je započeo sljedeće godine. Osnivanjem samostalne arhivske ustanove stvorene su pretpostavke za samostalno obavljanje arhivske službe na području Virovitičko-podravske županije, budući da je do tada arhivsku službu na području današnje nadležnosti u najvećoj mjeri obavljao Državni arhiv u Osijeku, odnosno od 2004. godine Arhivski sabirni centar Virovitica kao svojevrsna ispostava Državnog arhiva u Osijeku te Državni arhiv u Bjelovaru na području općine Pitomača. Državni arhiv u Virovitici formalno je počeo s radom 1. svibnja 2009. godine, nakon što je uspostavljena nadležnost nad Arhivskim sabirnim centrom Virovitica, odnosno nad njegovom cjelokupnom imovinom, djelatnicima i arhivskim gradivom.

U spremištima Državnog arhiva u Virovitici trenutno se čuva oko 1.855 d/m konvencionalnog arhivskog gradiva te oko 252 450 snimka nekonvencionalnog gradiva odnosno 310 arhivska fonda/zbirki. Arhiv raspolaže s ukupno 601 m2 prostora na tri lokacije, koji su u vlasništvu Grada Virovitice (osim zgrade u kojoj se nalazi sjedište Arhiva, a za koju trenutno nisu riješeni vlasnički odnosi).

Rad Arhiva organiziran je kroz 4 ustrojbene jedinice/odjela: Opći odjel, Odjel za nadzor i zaštitu arhivskog i registraturnog gradiva izvan arhiva, Odjel za sređivanje i obradu arhivskog gradiva i Odjel za dokumentacijsko-informacijske poslove.

Sva prava pridržana © 2023. - Državni arhiv u Virovitici

Skip to content